Intalnire AFOR – Asociatia Producatorilor de Cabluri de Energie

  AFOR a avut o intalnire vineri 29 septembrie 2017 cu un reprezentant al Asociatiei producatorilor de cabluri de energie (asociatie cu 5 membri infiintata in 2012), un reprezentant de la IGSU si OICPE privind CPR si modalitatile de implementare in Romania. Ca urmare a Workshopului #2 din 18 mai 2017, problematica CPR-ului si a limitei folosirii cablurilor de exterior versus cabluri de interior a fost discutata, analizata si aprofundata.

     Au fost identificate masuri concrete de actiune, printre care implementarea propunerilor facute de participantii la Workshopul AFOR din 18 mai, agreate de principiu si de Asociatia producatorilor de cabluri de energie, sa fie realizate in normativul I 18-1 (de lucrat la actualizarea celui vechi cu MDRAP) si I 7 (care este in lucru spre actualizare). In plus, am avut ocazia sa asistam la un test al unui cablu de date pentru a vedea reactia la foc potrivit CPR-ului. A fost un cablu care a fost clasificat in urma unuia din cele 4 teste care trebuie facute cu clasa B2ca s1 d2. Cablul a ars in cele 20 de minute de testare doar pe o lungime de 75 cm, fata de 1,5 m cat prevede standardul.

     Am aflat cu aceasta ocazie ca HG 622 a fost actualizat recent prin publicarea pe 20.09.2017 in Monitorul oficial a HG 668/2017 privind stabilirea conditiilor pentru comercializarea produselor pentru constructii. Astfel toti cei care vand si instaleaza cabluri cu fibra optica in cladiri ar trebui sa stie de aparitia si prevederile acestei noi legi. Sunt prevazute aici atributii legate de comportamentul la foc al cablurilor (CPR) pentru IGSU si ISC. Vor urma actiuni intreprinse in comun de partile implicate pentru a dezvolta pe principii sanatoase si durabile, extinderea retelelor de fibra optica in cladirile din Romania in urmatorii ani.