Peste 300 de elevi din nouă licee de telecomunicații vor studia din toamnă Rețele de Fibră Optică

Peste 300 de elevi de la nouă licee de telecomunicații din toată țara vor studia începând din toamnă Rețele de Fibră Optică, în cadrul proiectului Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații.

 • Cele nouă licee de profil vor beneficia de dotarea laboratoarelor cu echipamente necesare creării de rețele, unde elevii vor învăța să joncționeze fibră optică.

 • Noua disciplină, Rețele de Fibră Optică, este în curs de avizare la Ministerul Educației, iar 12 profesori de telecomunicații din cele nouă licee se pregătesc săptămâna aceasta la București pentru a preda începând din toamnă această disciplină la clasă.

 • Dotarea laboratoarelor și programul de formare adresat profesorilor sunt oferite de AFOR – Asociația de Fibră Optică din România în parteneriat cu Fundația WorldSkills România.

Prin proiectul Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, AFOR – Asociația de Fibră Optică din România și Fundația WorldSkills România își doresc să pregătească o noua generație de profesioniști în domeniul telecomunicațiilor, cu competențe aprofundate în rețele de fibră optică.

Fibrele optice și rețelele de fibră optică sunt esențiale în lumea de astăzi. Acestea permit transmiterea rapidă și eficientă a datelor, imagini și sunete în întreaga lume. În comparație cu alte forme de transmisie a datelor, cum ar fi cablurile de cupru sau transmisia prin radio, fibrele optice oferă o lățime de bandă mult mai mare și o pierdere mult mai mică a semnalului. Acest lucru înseamnă că aceste rețele pot transmite cantități mari de date la viteze extrem de rapide, făcând posibile aplicații precum streaming video în timp real, aplicații de gaming online și interacțiunea video în timp real. Aceste tehnologii au transformat modul în care comunicăm și interacționăm la nivel global și sunt cruciale pentru dezvoltarea continuă a societății digitale. Cornel Bărbuț, Vicepreședinte AFOR – Asociația de Fibră Optică din România

Prin proiectul Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, partenerii creează nouă Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații, în cadrul liceelor de specialitate, în care elevii au acces la profesori aliniați la standardele internaționale din domeniu, resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor necesare la acest moment în industrie.

Cele nouă licee participante acoperă toate regiunile țării:

 • Colegiul N.V. Karpen, Bacău

 • Colegiul Tehnic De Poștă Și Telecomunicații Gheorghe Airinei, București

 • Colegiul Tehnic De Comunicații Augustin Maior, Cluj-Napoca

 • Liceul Tehnologic De Electrotehnică Și Telecomunicații, Constanța

 • Liceul Tehnologic Transilvania, Deva

 • Liceul Tehnologic De Electronică Și Telecomunicații Gheorghe Mârzescu, Iași

 • Colegiul Tehnic George Barițiu, Baia Mare

 • Liceul Tehnologic Domnul Tudor, Drobeta Turnu Severin

 • Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Timișoara

AFOR face un apel către companiile din telecomunicații de a sprijini cele nouă licee cu stagii de practică pentru elevi și cu dotarea necesară laboratoarelor pentru construirea rețelelor de fibră optică. Momentan, proiectul este inițiativa privată a AFOR și a Fundației WorldSkills România și este realizat integral cu finanțare privată. Cornel Bărbuț, Vicepreședinte AFOR – Asociația de Fibră Optică din România

Proiectul se va finaliza în iunie 2024 cu Olimpiada Națională WorldSkills de Rețele de Telecomunicații, bazată exclusiv pe probe practice de concurs. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională în domeniul telecomunicații și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt telecomunicațiile pentru societatea noastră și cât de valoroși sunt profesioniștii din acest domeniu.

AFOR – Asociația de Fibră Optică din România este o asociație înființată de liber profesioniști în 2012 și a derulat peste 30 de cursuri pentru mai mult de 300 de cursanți in ultimii 9 ani. Cursurile derulate de AFOR au următoarele tematici: joncționare fibră optică, măsurători fibră optică, instalare cabluri fibră optică, proiectare rețele fibră optică, rețele FTTH. AFOR oferă și cursuri personalizate pe baza nevoilor companiilor. În proiectul ECERT, AFOR participă cu patru traineri principali și mai mulți traineri colaboratori.

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:

 • promovarea excelenței în domeniul profesional;

 • oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;

 • facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

Viziunea WorldSkills Romania:

Fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.

Misiunea WorldSkills Romania:

Oferim oportunități variate prin care tinerii să își descopere aptitudinile, înclinațiile, pasiunile și să își dezvolte abilități, atitudini și cunoștințe, astfel încât, prin activitatea lor profesională, să contribuie la o lume mai bună.

Sursa: www.romaniapozitiva.ro