Prima Olimpiadă pentru meseria de Jonctor Fibră Optică, martie 2024, Cluj

 

Asociația de Fibră Optică din România (AFOR), în parteneriat cu Fundația WorldSkills Romania, a inițiat în decembrie 2022 proiectul ECERT – Experți și Centre de Excelență pentru Rețelele de Telecomunicații, în cadrul căruia au fost selectate 10 colegii tehnice cu profil de telecomunicații din țară pentru a deveni, în următorii ani centre de excelență în formarea profesională. Acestea vor răspunde nevoilor actuale ale pieței de comunicații din România și nu numai (Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații (ECERT) – Worldskills).

Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic susține acest demers participând activ la dezvoltarea parteneriatului dintre unitățile de învățământ tehnologic și companii pentru pregătirea elevilor în concordanţă cu nevoile pieţei muncii.

Unul din obiectivele acestui proiect ECERT este de a organiza în martie 2024 prima Olimpiadă  a meseriei – Jonctor Fibră Optică din România, la 10 ani după introducerea de către AFOR a acestei meserii în COR, care va fi gazduită de Colegiul Tehnic de Comunicații ”Augustin Maior” din Cluj – Napoca, după ce, în februarie 2024, vor fi organizate olimpiadele la nivel local, în fiecare din cele 10 licee, pentru cele 3 categorii: clasele a X-a și a XI-a, învățământ liceal și a XI-a învățământ profesional.

La faza națională se va califica câte un elev/școală, iar castigatorul Olimpiadei naționale va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 pe meseria Information Network Cabling care va ava loc la Lyon în septembrie 2024. Reprezentantul României la faza națională se va antrena împreună cu alți 4 colegi (următorii 4 de la faza naţională) la Bordeaux și în Bucuresti, care vor reprezenta lotul național al României pentru Olimpiada internaţională.

Pentru a organiza cu succes prima Olimpiadă pentru meseria Jonctor Fibră Optică în martie 2024 la Cluj (prima olimpiadă pe meserii din telecomunicații din România) vă invitam să participați la o întâlnire la Colegiul Tehnic de Comunicații ”Augustin Maior” din Cluj-Napoca, str Moților nr. 78-80 (cu intrare de pe str. Coșbuc), în data de 10 octombrie, ora 10:00, împreună cu reprezentanții companiilor din telecomunicații interesate de formarea viitorilor specialiști de fibră optică.

Scopul întâlnirii este de a vă prezenta detaliile organizării acestei prime olimpiade, care va avea exclusiv probă practică, perspectiva extinderii olimpiadelor spre alte meserii din domeniul telecomunicațiilor, utile și necesare companiei dvs în 2025,  identificarea oportunităților de susținere, promovare și colaborare cu cele 10 scoli implicate în acest proiect.

Vă solicităm să ne confirmați participarea dvs. și/sau a persoanelor desemnate să participe până cel târziu la data de 8 octombrie 2023 prin completarea datelor în linkul atașat.

https://forms.gle/mpmSBzmEgF5aGhZq9

 

Cu stimă,

           

WorldSkills Romania,

 

 

Victor DUMITRACHE

Director CNDÎPT,

 

 

Dalia-Maria MIRCEA-DĂRĂMUȘ

Asociația Română de Fibră Optică,

 

 

Cornel BĂRBUȚ