Primul normativ din Romania dupa 1990 legat de construirea retelelor de fibra optica

Cu mare bucurie AFOR saluta eforturile ANCOM de a publica primul normativ din Romania dupa 1990 legat de construirea retelelor de fibra optica. Este vorba despre Normativul tehnic „CANALIZAȚII DE TELECOMUNICAȚII (CTc). FIBRĂ OPTICĂ. PROIECTARE, EXECUȚIE, UTILIZARE, ÎNTREȚINERE ȘI VERIFICARE”, indicativ: RTC 5 – 2022, lucrat în principal de Reglementarea Tehnică din ANCOM, la care si AFOR a avut o parte mica de contributie si care a fost avizat deja, zilele acestea, prin Ordin comun de cele 3 instituții responsabile conform Legii Infrastructurii: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. În perioada imediat urmatoare va fi publicat și în Monitorul Oficial.
Acest normativ prezintă cerințele tehnice necesare pentru proiectarea, execuția, utilizarea și întreținerea canalizațiilor de telecomunicații și se adresează proiectanților de specialitate, verificatorilor de proiecte, experților și responsabililor tehnici implicați în proiectare, respectiv în execuție, dar și administrațiilor publice în activitatea de emitere a avizelor tehnice în decursul autorizării acestor lucrări. De asemenea, normativul va fi utilizat și de către administratorii de canalizații de telecomunicații, inclusive primariile care construiesc retele metropolitan de fibra optica de tip NETCITY, în vederea unei bune exploatări a acestora.
Fibra optică este esențială și pentru buna dezvoltare a rețelelor mobile de generație 5G, rețele care nu pot oferii capacitățile de acces date mobile la valorile din standardul 5G, dacă nu se conectează majoritatea stațiilor de bază, la backbone de fibră optică, pentru a putea transporta optim capacitatile foarte mari de date. In plus, retelele de fibra optica sunt utilizate si in alte domenii: energie electrica, energie termica, oil & gas, servicii integrate de Securitate (supraveghere video, securitate perimetrala si altele), transporturi, logistica, cladiri inteligente samd.

A fost publicat în Monitorul Oficial, PARTEA I, Nr. 935/23.IX.2022, Ordinul comun al MDLPA, MCID și ANCOM pentru aprobarea reglementării Normativ tehnic – Canalizații de Telecomunicații. Ordinul intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării – respectiv pe data de 23 octombrie 2022.

Vezi normativ