Workshop 8 – Instalarea cablurilor cu fibra optică în micro tuburi

În data de 17 octombrie 2019 AFOR a organizat Workshopul cu numarul 8 cu tema: Instalarea cablurilor cu fibre optice in tubete la Slatina, la Fabrica de cabluri cu fibra optica Prysmian. După un workshop făcut anterior, în mai 2017, pe aceeasi temă la Slatina, când Prysmian a inaugurat primul poligon/laborator cu micro tuburi din Romania, am remarcat ca prin lucrările efectuate s-a acumulat multa experiență în țară cu instalarea cablurilor FO prin tubete și s-au întâlnit multe tipuri de probleme. Si la acest workshop am fost onorati de participarea unor reprezentanti de la ANCOM (in total au fost 22 de participanti), iar impreuna am inceput elaborarea unui Ghid de bune practici pentru instalarea cablurilor cu fibra optica prin tubete.

Programul a inclus discutii la birou si o parte consistenta practica, in laborator, unde au fost instalate 3 cabluri diferite cu 3 masini diferite.

Printre discutiile avute, mentionam principalele elemente remarcabile ale acestui workshop:

–          Termen: TUBETA este termenul corect si nu micro-tubeta in limba romana, plecand de la termenul din engleza micro-duct si standardul IEC 60794-5-10, respectiv SR EN 60794-5-10 (unde a fost tradus eronat ca microconducta). Prin definitie, Tubeta este o conducta cu diametrul exterior cuprins intre 2 si 16 mm inclusiv. De exemplu pentru 20 mm avem conducta sau teava. Cand se vorbeste despre tubeta trebuie precizate 2 dimensiuni: diametrul interior si diametrul exterior al tubetei. De exemplu 8/10 sau 8/12.

–          Prysmian produce buffere cu 36 de fibre optice in alte tari (fata de cele cu care eram obisnuiti de 6, 12 sau 24 de fibre)

–          Prysmian produce cablu cu fibre de 200 µm si astfel cablul cu 96 FO are 4,6 mm diametru, iar cel cu 144 FO are 6,4 mm

–          Ca si noutate, Prysmian fabrica si fibra optica cu invelisul primar colorat, pentru a elimina stratul de vopsea care acopera invelisul primar

–          Au fost sumarizate in documentul anexat plecand de la problemele intampinate in teren in ultimii ani la instalarilor cablurilor cu fibra optica prin tubete. Acest document doreste sa ajute pe toti cei care:

  • vor sa instaleze cabluri cu fibra optica in tubete
  • vor sa construiasca o retea de infrastructura cu tubete pentru fibra optica

–          Au fost discutii despre Calibrarea tubetelor, Temperatura de instalare a cablurilor cu fibra optica in tubete, Modalitatea de instalare a cablurilor cu fibra optica in tubete, Retele de infrastructura cu tubete.

–          Au fost facute la final si o propunere concreta pentru Prysmian, ca si pentru orice producator de minicabluri cu fibra optica din partea participantilor: Inscriptionarea pe cablu a diametrului exterior al minicablurilor (o dimensiune de 6,5 mm e greu de masurat cu sublerul) pentru a vedea potrivirea cu o anumita tubeta – OD (Outer Diameter)

In concluzie acest workshop isi propune lansarea primei versiuni de ghid pentru Instalarea cablurilor cu fibra optica in tubete in Romania (versiune anexata), pe care o dorim actualizata periodic. Sunt asteptate orice alte intrebari legate de instalarile cablurilor cu fibra optica in tubete la care specialistii AFOR pot raspunde.

Program Workshop

10.00 – 10.20: Introducere. Prezentarea participantilor

10.20 – 10.35: Prysmian – noutatile pentru retele subterane

10. 40 – 11.40: Practica in poligon la suflat de cablu FO prin tubete. Discutii. Suflari cu 2 masini diferite si in 2 tubete diferite

11.45 – 12.45: Discutii pe marginea experientelor de instalat cabluri FO prin tubete in 3 retele diferite: Bucuresti (Netcity), Cluj (CFO Integrator) si Timisoara (RCS&RDS) sau in Telekom

13.00 – 13.30: Bufet

13.30 – 14.30: Concluzii. Propuneri concrete de masuri pentru cresterea eficientei in instalarea cablurilor prin tubete