Workshop 2 – CPR / cablurile outdoor interzise în interiorul cladirilor
Joi, 18 mai, la Slatina, AFOR a organizat al doilea workshop.
Tema: Despre CPR sau despre cablurile cu fibra optica outdoor interzise a fi instalate in interiorul cladirilor incepand cu 1 iulie 2017.
Au participat 21 persoane si au participat de la distanta reprezentantii MDRAP si ANCOM la acest subiect extrem de important.
Ca si invitati speciali au fost ASRO si OICPE. S-a facut lumina despre ce inseamna Regulamentul CPR nr 305/2011 (Construction Product Regulation) si securitatea la incendiu a cablurilor, care sunt tratate la gramada (cabluri electrice, de comunicatii – CATV si cupru si cu fibre optice). Toate cablurile si cele 7 clase ale lor urmeaza sa fie inscriptionate cu marcajul CE si una din primele 6 clase incepand cu 1 iulie 2017.
Au fost discutate cateva intrebari importante: cablurile FO ce clasa vor avea in interiorul cladirilor? care e limita de demarcatie intre cablurile de outdoor si indoor? Cine este organismul care va dicta clasele in Romania? si altele care ar urma sa impacteze piata de fibra optica din Romania in curand.
MINUTA
Data: 18 mai 2017
Workshop 2: CPR sau cablurile outdoor interzise in interiorul cladirilor 1.07.2017
Locatia: Slatina, fabrica de cabluri cu fibre optica Prysmian
Participanti: 21 persoane (Anexa 1), de la
– MCSI,
– ASRO
– OICPE (Organism Independent pentru Certificarea Produselor Electrice si electronice)
– AFOR si 2 din membrii sai: Prysmian si R&M (producatori)
– 5 operatori de telecom (RCS&RDS, Telekom Romania, Vodafone, GTS Telecom si Euroweb) si
– 2 operatori de retele de distributie energie (ENEL si Electrica Distributie Muntenia Nord).
Au dorit sa ajunga la acest workshop si dna Mihaela Bontea de la MDRAP si de la ANCOM (Florin Dragomir si Marian Popescu), dar nu au mai reusit. In schimb reproducem mesajul dnei Bontea de la MDRAP referitor la subiectul acestui workshop cu unele clarificari:
1. Punctul de informare este pe site-ul MDRPFE la rubrica: http://www.mdrap.ro/constructii/-4218/-8393 cu adresa de e-mail: infoprod_constructii@mdrap.ro
2. Extras din HG nr. 622/2004 privind la comercializarea produselor pentru constructii, cu modificari:
CAP. VII Organisme desemnate şi notificate
ART. 27
(1) Pentru executarea procedurilor de atestare a conformităţii produselor se desemnează şi se notifică organisme de certificare, organisme de inspecţie şi laboratoare de încercări.
(2) Autoritatea competentă pentru desemnarea organismelor implicate în atestarea conformităţii produselor este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, cu excepţia organismelor specializate pe familii de produse cu rol în satisfacerea cerinţei de securitate la incendiu , pentru care autoritatea competentă pentru desemnare este Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
Precizez ca HG nr. 622/2004 este in curs de revizuire si se preconizeaza a fi aprobat pana la 30.06.2017.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]